O nama

Podijeli

Rukometni klub “Dubrava”

Braće Radić 2, 10342 Dubrava

OIB 66762901846

Dvorana: ŠD OŠ Dubrava, Ulica svete Margarete 15, 10342 Dubrava

 

Predsjednik kluba: Mihael Stanišić

Potpredsjednik kluba: Franjo Šimunek

Tajnik kluba: Nino Cipriš

 

Povijest kluba

Rukometni klub „Dubrava“ osnovan je 1973. godine. Muška momčad tada je još bila u sastavu Sportskog društva Mladost Dubrava koju su činili i nogometni klub te streljački klub.
lako je muška momčad u klub formirana 1973. godine, rukomet se u Dubravi igrao još početkom šezdesetih godina. Tih godina ženska i muška ekipa igrale su u sklopu školskih natjecanja, a tek su kasnijom aktivacijom u Sportsko društvo krenuli u ligaška natjecanja. Prvi trener tadašnjih školskih ekipa bio je pokojni dr. Janaček, nekada vrsni igrač zagrebačkog Medveščaka. Osnivači zaslužni za pretvaranje školske momčadi u klub 1973. godine su Vuger Ivan, prvi trener i Đukić Vojo, dugogodišnji tajnik bez kojega ne bi bilo ni kasnijih uspjeha. Od svog osnutka klub se natjecao u Prigorsko- moslavačkoj ligi i već na samim počecima zainteresirao je brojne mlade sportaše u i oko Dubrave.

Prvi predsjednik muške ekipe bio je Tumbas Drago, dok je ženskoj ekipi na čelu bio Miškec Branko. Kad je riječ o ženskom rukometnom klubu, on je osnovan 1975. godine te s radom nažalost prestaje 8O-ih godina. Rukometni klub Mladost Dubrava to ime nosi do 1986. godine kada glavni sponzor postaje Gramip te se od tada klub zove RK Gramip Dubrava. Pod tim imenom zabilježen je i najveći uspjeh u povijesti kluba. Upravo te, 1986. godine u mjesecu lipnju, igramo kvalifikacije za Hrvatsku rukometnu regiju Centar (2. HRL Centar) i iz ponovljenih kvalifikacija na domaćem betonu u Dubravi uspijevamo se kvalificirati. U borbi za plasman u ligu više borili smo se s Dugom Resom i Gazom te uz dvije minimalne pobjede momčad prolazi dalje.
U kvalifikacijama je pomogao i tadašnji trener/igrač Dugog Sela, Bambir Slavko, kasnije izbornik ženske reprezentacije Islanda. Upravo su njegovi savjeti puno pomogli trenerima Dubrave Vuger Ivanu i Miler Darku da pripreme momčad za naporne kvalifikacije s iskusnijim momčadima.

Osim spomenutog Bambira za RK Dubrava igrali su vrsni igrači poput kadetskog reprezentativca Jugoslavije Šuica Bogdana.

U novije vrijeme istaknutijih igrača odraslih u omladinskom pogonu RK Dubrava u sjećanju su ostali Miljenko Dlaka, Nino Cipriš, Miljenko Stričak, Goran Miklik, Perica Grozdić, Marijan Presečki…, a za klub su krajem 80-ih godina igrali odlični igrači iz Križevaca, Čazme i Bjelovara. Tih godina klub je trenirao i jedan od najboljih krila svijeta te legenda bjelovarskog Partizana Đuranec Ivan. Početkom 90.-tih na na širem popisu kadetske reprezentacije Hrvatske imali smo dva igrača: Nino Cipriš i Perica Grozdić.

RK Gramip Dubrava 1996. godine, u jeku Domovinskog rata, gubi svog glavnog sponzora (Gramip) te od tada pa do danas nosi ime RK Dubrava. Da se godinama jako dobro radilo u juniorskom pogonu tako malog kluba govori i podatak da smo upravo u trenucima kad smo ostali bez financijske potpore sponzora igrali kvalifikacije za ulazak u 3. ligu. U Bjelovaru smo nažalost izgubili od objektivno boljih Vidovca i Trnovca te tada nismo ušli u ligu više. U to vrijeme na širem popisu kadetske reprezentacije Hrvatske imali smo dva igrača Besedić Alena i Žunić Miljenka koji su prošli i kratke pripreme i testiranja s reprezentativnim trenerima.

No kvalitetan rad se nastavio i sljedećih godina te 2001. godine uvjerljivo osvajamo naslov prvaka nakon čega smo izravno ušli u 3. HRL Sjever. Ubrzo je u Dubravi napravljena dvorana na mjestu starog školskog betonskog igrališta te od tada naše mlade momčadi imaju uvjete ravne puno bogatijim klubovima.

Trenutno klub nema seniorsku ekipu već se takmiči sa mlađim kategorijama.